Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2010 13:37 - Има един Храм във Вселената
Автор: trainer Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1883 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 15.08.2010 13:50


"Има един храм във вселената
и това е човешкото тяло. Докосваме рая,
когато полагаме ръце върху него." 
Томас Карлайл 1840



Колко пъти в живота си сте чували израза, че "тялото е храм"?  Това е една от тези идеи, които са се промъкнали в съзнанието ви и вие не знаете от къде действително сте го чули. Да помислим върху това за момент. Смятате ли, че тялото ви е храм? Нека видим какво е "храм":  

• място, посветено за преклонение

• като в него се усеща едно божествено присъствие

•запазено за важни функции от голямо значение за нас.

Нашето тяло е място, което трябва да бъде посветено на преклонението.  Ако вие сами не се прекланяте пред тялото си, то кой друг би го направил? А какво означава да се преклоним пред тялото си? Преклон пред тялото ни означава да направим  това, което е най-добре за физиката му, за ума, за духа и душата. Преклон пред тялото ни означава, че то би спечелило, ако му осигурим правилното хранене, редовната физическа активност и достатъчно сън. Преклон пред  тялото ни означава живот за него. Когато тялото е болно, то само ни дава сигнал, че нещо му липсва и изисква нещо, което не сме му осигурили с дължимото му уважение, състрадание и грижа.

Нашето тяло има в себе си божествено присъствие. Не е нужно да бъдем религиозни, за да знаем, че всички ние сме едно с вселената. Как иначе можем да обясним чудото на нашето тяло? Само си помислете за момент за всички функции, които то изпълнява, без дори да мислим за това. Нашето сърцето бие, очите ни мигат, дишаме, преглъщаме, преработваме – всички тези функции вършим без да се замислим. В момента има безброй хормони, ензими, мускули, кости, органи, като всички те работят в перфектна хармония. Това е невероятно още повече предвид факта колко от нас не осъзнават тази хармония, а  тя продължава да работи. Кой може да обясни такава невероятна и съвършена машина по друг начин освен с едно невидимо за нас, но изключително мощно енергийно присъствие.

Нашето тяло е място, запазено за важни функции от голямо значение за нас. Без нашето тяло няма да имаме „превозно средство”, което да ни съпътстватпрез целия този живот. В крайна сметка, какво е по-важно? Използваме тялото си, за  да изпълним всички тези неща, които трябва да направим всеки ден. Много от нас вземат тялото за даденост. За съжаление, когато настъпи една криза от заболяване, научаваме този урок. Не чакайте кризата в живота си, за да започнете да цените тялото си.

Така че, вярвам се съгласихте, че тялото наистина е храм. И то заслужава да бъде обгрижено с най-голямо уважение и отговорност.  Много от нас са склонни да съсредоточат голяма част от вниманието си върху подреждане на косата си в прическа, запазвайки ноктите си безупречно лакирани и перфектен  грим. Нехаят в същото време за това, че подлагат тялото си на липса на упражнения, на неправилно хранене, недостатъчна почивка и стрес. А отношението към тялото като към храм е най-добрата инвестиция в себе си!

Смятали ли сте някога, че можете да използвате персонален треньор, за да ви съдейства в тази насока? Имайки опит и познания, позволете да дам съвет, преди да сте похарчили и лев. Защото съм приела, че мисията ми е да предоставя най-ценната информация, която имам.

Наблюдавала съм жени, които ден след ден изпълняват упражнения в залата, но не получават резултати. Те са готови да влагат много време и усилия, но проектирането на индивидуалната програма е наука с безброй променливи и са необходими познания, за да бъдат упражненията ефективни и без травми.

Други, след като са предприели тази стъпка и имат вече личен треньор, който да ги насочва, не изискват дстатъчно от него. Въпреки че фитнес индустрията работи усилено за подобряване на имиджа на фитнес професионалистите, все още има много практикуващи които вярват, че само защото те знаят как се тренира или защото са загрижени за другите, са квалифицирани да обучават други хора.

Ето някои от потенциалните капани:

От страна на клиента: търпимост към неприемливо поведение от страна на преподавателя;  т.е., закъснения, липса на внимание, не изготвя диаграми на сесията за проследяване на напредъка, говори, докато клиентът се упражнява, използва мобилния телефон по време на тренировка или не планира обобщаване на резултатите.

От страна на преподавателя:

. не пита клиента за това, което наистина той иска и не поставят заедно целите.  

. не персонализира тренировките.

. не се облича по подходящ начин.

. не държи на отговорността на клиента и толерира неприемливо негово поведение, а именно - отменени тренировки, закъснения.

. не следи визуално  клиента по време на сесията и не оказва съдействие при изпълнение на упражненията.

. приема сам за себе си по-малко от добра форма.


Има няколко начина да се уверите, че сте избрали треньор, който отговаря на вашите нужди. Ето няколко насоки:

Химия
Не всеки треньор и клиент са подходящи един за друг. Първото нещо, което трябва да направите, е да помислите и да вземете няколко самостоятелни решения преди да се обърнете още към първия треньор. Искате ли някой, който да ви действа като сержант или предпочитате един по-толерантен тип треньор? Искате ли някой млад или някой по-зрял? Чувствате ли се по-комфортно, работещи с един мъж или една жена? Трябва да се чувствате комфортно с човека, когото изберете. В крайна сметка ще прекарвате достатъчно време заедно. Трябва да се намери някой, на когото можете да се доверите.

Философия
Какво е основната философия за обучение на персоналния треньор? Допада ли ви лично? Как се работи с клиенти? Как се чувствате от това, което той/тя прави? Вземат ли работата си сериозно? Дали предлаганите тренировки са най-актуалните тенденции и техники във фитнеса? Както във всяка дисциплина, и тук се правят редица научни изследвания, от които се стига до нови идеи в областта на най-ефективните начини да постигнем резултати, и ако треньорът наистина е ангажиран с избраната от него професия, той ще иска да намери най-ценната за нас информация.

Специалност
Има треньори, които са най-ефективни в работата си със спортисти, някои работят добре с възрастните хора, включително и такива с увреждания, други - с бременни жени. Трябва да знаете какво търсите. Какъв треньор искате? Ако сте с 40-годишна жена и наемете треньор, който проявява интерес да работи с млади боди-билдери, вие със сигурност ще бъдате разочарована от своите тренировъчни сесии.

Акредитации

Искайте да разберете какви степени и/или сертификати имат треньорите. Качеството на образованието е доста добър показател за тяхната самоотверженост да се развиват. А дали те продължават да се образоват и са в крак с най-новите техники за обучение?

Няколко други важни критерии

Има ли треньорът удобното за Вас време? Той следва да се съборази с Вас, а не Вие с вего.  Какъв е личният му външен вид? Дали е спретнат, чист, поддържан? Но всичко това – подчинено на клиента, защото ако забележите, че треньорът Ви гледа в огледалата на залата повече себе си, отколкото Вас, по-добре си намерете друг. Неговото внимание трябва да е съсредоточено върху Вас през цялото време.

Спрямо себе си обаче също следва да имате изисквания и да се придържате към правила, ако искате да извлечете максимума от персоналните тренировки. Трябва да започвате в уговореното време, трябва да направите тялото си свой приоритет. Отмяната на тренировките често е показател за липса на ангажираност с програмата, с Вашата персонална програма! Следвайте инструкциите на треньора си без мрънкане. В края на краищата вашите резултати са поставени в зависимост от доверието към него.

Задължително следва преди да започнете която и да е от горните стъпки да посетите личния си лекар, който да даде своето мнение за здравословното Ви състояние и да си направите изследвания на кръвта и урината. Всеки уважаващ труда си и ангажиран с Вашето здравословно развитие треньор следва да има безпрекословно това изискване към Вас. И не само преди да започнете персоналната си програма, но и периодично по време на изпълнението й!  Това ще позволи на треньора да изготви прецизно програмата Ви и да взема правилни решения.

След всичко до тук, ако сте съгласни с това, че тялото е храм, ако приложите прочетеното на практика, със сигурност ща имате едно здраво тяло, един бистър ум, един стремителен дух и една ведра душа!

Бъдете здрави!






Тагове:   тяло,   дух,   душа,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: trainer
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 95209
Постинги: 22
Коментари: 52
Гласове: 51
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930