Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2010 08:26 - Всяко начало е лесно!
Автор: trainer Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2207 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 27.09.2010 10:38


"Всяко начало е лесно!"
Елена


image

И днес станах обичайно рано. Наоколо е тихо като пред събуждане. Гледам хоризонта към изгряващото слънце. Идва нов ден и какъв мир има в този миг... Не мисля за нищо, но със сърцето си ми се дощя да споделя нещо с вас и просто седнах и го написах...

Честно казано, днес аз не знам дали бих била ваш треньор. Зависи от целите, които сами си поставяте. Защото не бих искала да тренирам неамбициозни хора. Ако ще ви уча на това стъпчица по стъпчица да достигнете желаното за себе си – нямате нужда от треньор изобщо. Имате нужда от треньор, който да ви учи да давате всичко от себе си, за да постигнете целта си! Пред всеки от вас има два пътя. Единият е да се обърнете към себе си и да се попитайте – на какво съм способен аз самият? Поглеждате се в огледалото, отчитате местата в изображението, които не харесвате, след това си поставяте целта... Но това значи, че няма да я достигнете. Другият път е на тези, които гледат целта! Те мечтаят за нея. Едва после се питат: ”Какъв трябва да съм аз, за да достигна тази цел?”. Изберете сам за себе си единият от двата пътя. Ако изберете втория път и виждате целта си, аз ще поискам от вас да удвоите резултата си. Защото всеки има причина да поставя по-малки цели пред себе си. А аз ви питам – защо не повече? Ако вие мислите, че нещо за вас е възможно, то аз съм сигурна, че можете неколкократно повече.

Задайте си въпроса какво искате да постигнете. Никой треньор няма да ви го даде като подарък и готов резултат. Трябва да го направите сами. Обещайте си, сам на себе си обещайте, че ще достигнете резултата. Ще има и трудни дни, но трябва стоите зад обещанието си!

Имате своята цел и решението ви е сериозно. Аз имах също своята цел без да знам как ще я достигна. Но имах и твърдата убеденост, че това е моят път, защото това е моят живот и друг няма да взема решенията вместо мен.

Има четири неща, които трябва да научите. Защо ви го казвам категорично? Ще се вслушате, ако сте ме избрали за свой треньор.

Първо, бъди уверен в себе си! Нямай съмнения в себе си и в целта си. Ние не сме се родили самоуверени, но това себеусещане се изгражда.  Най-достъпният начин за това е да си водим дневник всеки ден за своите достижения към целта. Да, води дневник всеки ден на достиженията си, като записваш както приетите храни, така и напредъка във физическата подготовка. Може днес да са по-малко от вчера, но тенденцията ще бъде възходяща към постигане на целта.

Второ – поеми цялата отговорност за начина, по който живееш. Не ползвай децата или работата си или натовареното си ежедневие като оправдание, за да не се погрижиш за собственото си здраве. Използвай ги като основна причина да подобриш живота си и да бъдеш здрав! Това означава да поемеш отговорност.

Трето – учи се всеки ден и израствай. Чети книги, ходи на семинари, води дневник на успеха! Дръж се близо до успешните хора, които ти дават енергия, а не отнемат твоята енергия. Много пъти си мислим, че сме силни, но всъщност не сме и тогава са ни нужни добри треньори около нас. Но те имат нужда от добри ученици. За това е нужна упорита работа. И колкото повече израстваме, толкова по-добри треньори намираме.

Четвърто – спазвай дадената на себе си дума. Това за мен означава да се научим на дисциплина. Да сключим споразумение със себе си и да го изпълняваме всеки ден! Няма нужда да правим повече от обещаното, но никога по-малко!

Това съвсем не значи, че успехът е близо. Ще имаме пречки по пътя си. Ще имаме и добри, и лоши дни, но трябва да се научим да живеем с това. Ако не се научим – оставаме си там, където сме и не променяме нищо в досегашната грижа за себе си, т.е. продължаваме да не полагаме никаква грижа, скрити зад оправдания. Научих нещо от един от моите треньори. Това е като да хвърляме зар и да искаме всеки път да се пада шестица. Но това не става всеки път. Има само един път за успеха и да имаме повече шестици – да хвърляме зара много пъти всеки ден. Трябва постоянство и самодисциплина. Някои вече имат известни познания, а други не знаят нищо. Някои имат по-силна дисциплина и носят отговорностите си, а на други предстои да се научат на това. Но трябва да проявяваме постоянно усърдие за достигане на целта си.

Около нас ще има песимисти, които ще се опитват да ни демотивират. Как да се справяме с тях? Научете се да живеете с това, че ги има, не се противопоставяйте, просто спазвайте даденото на себе си обещание.

Трябва да се научим да управляваме проблемите, които съпътстват пътя ни. Няма да обещавам безпроблемно достигане на целта ви. Това е глупаво – факт е, че ще има проблеми. Хубавата новина е, че ако нямаме пречки, които да преодоляваме – нямаме и прогрес. Не се молете за по-малко проблеми и по-бързо достигане на целта си, а се молете за повече сила. Платото, застоят, не бива да ни плашат. Те имат положителната роля да видим, че е дошло време да променим старото така, че отново да прогресираме към целта си.

Какви са вашите мотиви да започнете грижата за себе си? Простичко е – за да сте удовлетворен от себе си и пълноценното да изживявате всеки свой ден. Учете децата си да ви уважават заради начина ви на живот. Лесно ли е това? Не, това е труден път. Не мога да обещая лесни неща, магически безпроблемен път няма.

Но още по-друдно е, ако не го направите. Ако сте „болен и недоволен” от живота си всеки ден, ако някой около вас е в трудност, а вие сте неспособен да помогнете, защото не сте се погрижил за себе си –  това е по-трудното. Нищо не може да спре този, който рискува всичко, за да достигне целите си. Всяка една възраст е подходяща за началото на грижата към себе си.

Никога, никога, никога не предавайте сам себе си!

Бъдете здрави!



Тагове:   начало,


Гласувай:
5



1. bassplayer - Много мотивираща статия !!!
05.10.2010 14:00
Бийте един шут на песимизма и действайте
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: trainer
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 95277
Постинги: 22
Коментари: 52
Гласове: 51
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930